Your browser does not support JavaScript!


Ford Transit start niet - waarom en wat moet ik doen?

Ford Transit is een van de meest populaire bestelwagens op de markt. Veel gebruikt in zowel kleine als grote bedrijven, geniet het van een welverdiende reputatie voor zijn betrouwbaarheid en veelzijdigheid. Niets is echter volledig betrouwbaar. Ford Transit heeft ook zijn problemen, zoals startproblemen. Als winkel voor Ford Transit-onderdelen krijgen we vaak de vraag: Waarom start mijn Ford Transit niet?. In dit artikel zal ik proberen de meest voorkomende oorzaken uit te leggen en oplossingen voor dit probleem te suggereren.

Accu Problemen

Een van de meest voorkomende redenen waarom Ford Transit niet start, is een accu probleem. Een lege accu kan het gevolg zijn van het aan laten staan van de lichten of andere elektrische apparaten voor een langere periode. Een andere reden kan de natuurlijke slijtage van de accu zijn, die na verloop van tijd zijn vermogen verliest om een lading vast te houden.
Hoe weet je of de accu leeg is?
- Zwak dashboardlicht,
- Geen reactie van de starter bij het draaien van de sleutel,
- Geen klikgeluid van de starter,
- Niet-werkende elektrische apparaten zoals radio of lichten.
Als u vermoedt dat er een probleem is met de accu, probeer deze dan op te laden met een oplader of door gebruik te maken van startkabels. Als dit niet helpt, moet de accu mogelijk worden vervangen door een nieuwe.

Starter Problemen

Een andere veelvoorkomende reden waarom Ford Transit niet start, is een defecte starter. De starter is een cruciaal onderdeel van het ontstekingssysteem dat de motor draait. Als de starter niet goed werkt, kan hij de motor niet draaien, waardoor het voertuig niet kan starten.
Symptomen van een defecte starter:
- Geen reactie bij het draaien van de sleutel,
- Klopgeluiden vanuit de motorruimte,
- Zwak draaien van de Ford Transit starter.
Als deze symptomen optreden, moet de starter mogelijk worden gerepareerd of vervangen. Regelmatig onderhoud en inspectie van dit onderdeel kunnen onverwachte startproblemen voorkomen.

Problemen met het elektrische systeem

Een andere reden waarom Ford Transit niet start, kunnen problemen met het elektrische systeem zijn. Gecorrodeerde kabelbomen of beschadigde draden kunnen stroomonderbrekingen veroorzaken naar belangrijke componenten zoals de starter of de accu.
Symptomen van problemen met het elektrische systeem:
- Niet-werkende elektrische apparaten,
- Intermitterende startproblemen,
- Zichtbare schade aan draden of isolatie.
Als u vermoedt dat er problemen zijn met het elektrische systeem, is het raadzaam een ervaren auto-elektricien te raadplegen die grondige diagnostiek kan uitvoeren en beschadigde onderdelen kan repareren.

Defecte Immobilizer

Een van de meer complexe problemen die kunnen voorkomen dat Ford Transit start, is een defecte immobilizer. De immobilizer is een beveiligingssysteem dat voorkomt dat onbevoegde personen de motor starten. Als dit systeem faalt, kan het zelfs de eigenaar verhinderen het voertuig te starten. In dat geval kan een gloednieuw contactslot voor Ford Transit helpen.
Symptomen van een defecte immobilizer:
- Knipperend immobilizer-lampje op het dashboard,
- Geen motorreactie bij het draaien van de sleutel,
- Diagnostische computerfouten gerelateerd aan de immobilizer.
Als u een probleem met de immobilizer vermoedt, neem dan contact op met een erkend Ford-servicecentrum dat de juiste hulpmiddelen heeft voor de diagnose en reparatie van dit systeem.

Problemen met het brandstofsysteem

Een ander veelvoorkomend probleem dat voorkomt dat Ford Transit start, zijn problemen met het brandstofsysteem. Een goed functionerend brandstofsysteem is cruciaal voor de juiste werking van de motor, en problemen op dit gebied kunnen leiden tot startproblemen van het voertuig. Een veelvoorkomend probleem in het brandstofsysteem is lucht in het systeem. Lucht in het brandstofsysteem kan de juiste brandstofstroom naar de motor verhinderen, wat leidt tot startproblemen.
Symptomen van een luchtblokkade in het brandstofsysteem:
- Moeite met het starten van de motor,
- Onregelmatige motorwerking,
- Het afslaan van de motor na het starten.
Om lucht uit het brandstofsysteem te verwijderen, probeert u het handmatig te ontluchten met een brandstofpomp. In complexere gevallen kan een bezoek aan een autowerkplaats noodzakelijk zijn.

Defecte Injectoren

Een andere reden waarom Ford Transit niet start, kunnen defecte brandstofinjectoren zijn. Injectoren leveren brandstof aan de cilinders van de motor in de juiste hoeveelheden en met de juiste druk. Defecte injectoren kunnen een onregelmatige verbranding van brandstof veroorzaken, waardoor het moeilijk wordt de motor te starten.
Symptomen van defecte injectoren:
- Moeite met het starten van de motor,
- Onregelmatige motorwerking,
- Vermogenverlies van de motor,
- Verhoogd brandstofverbruik.
Als u vermoedt dat er problemen zijn met de injectoren, moeten deze mogelijk worden vervangen of gereviseerd. Het is het beste om de diagnose en reparatie van injectoren over te laten aan specialisten die over de juiste hulpmiddelen en kennis beschikken. U kunt originele 2.0 EcoBlue injectoren kopen in onze online winkel.

Defecte Brandstofpomp

De brandstofpomp is een ander belangrijk onderdeel van het brandstofsysteem dat kan voorkomen dat Ford Transit start. Deze pomp levert brandstof aan de injectoren onder de juiste druk. Een defecte brandstofpomp kan leiden tot startproblemen.
Symptomen van een defecte brandstofpomp:
- Problemen met het starten van de motor,
- Vermogenverlies van de motor,
- Onregelmatige motorwerking,
- Brandstoflekkages van de pomp.
De reparatie of vervanging van de brandstofpomp vereist specialistische kennis en gereedschappen, dus als u vermoedt dat de pomp beschadigd is, neem dan contact op met een professionele werkplaats.

Mechanische Problemen - Verspringende Distributieketting

Een van de meer ernstige problemen die kunnen voorkomen dat Ford Transit start, is een verspringende distributieketting. De distributieketting synchroniseert de krukas en de nokkenassen, en als deze verspringt, kan dit leiden tot een onjuiste kleptiming, wat leidt tot startproblemen.
Symptomen van een verspringende distributieketting:
- Problemen met het starten van de motor,
- Geluid uit het distributiegebied,
- Vermogenverlies van de motor,
- Onregelmatige motorwerking.
Het repareren van een verspringende distributieketting is een complex en tijdrovend proces dat nauwkeurige afstellingen vereist. Als u dit probleem vermoedt, zoek dan hulp bij een ervaren monteur. Dit probleem kan ook voorkomen in nieuwe motoren uitgerust met een natte distributieriem. De reparatiekosten kunnen aanzienlijk stijgen, dus het is de moeite waard de distributieriem regelmatig te vervangen in uw bestelvoertuig. Voor meer informatie, bezoek: Vervangingsinterval van de distributieriem in Ford Transit

Diagnose van Startproblemen bij Ford Transit

Het diagnosticeren waarom Ford Transit niet start, vereist een grondige analyse en de juiste hulpmiddelen. In veel gevallen is een diagnostische computer nodig om foutcodes te lezen en de exacte oorzaak van het probleem te identificeren.

Aansluiting op een Diagnostische Computer

De eerste stap bij het diagnosticeren van startproblemen is het aansluiten van het voertuig op een diagnostische computer. Moderne voertuigen zoals de Ford Transit zijn uitgerust met geavanceerde elektronische systemen die onregelmatigheden in de werking van de motor en andere systemen registreren.
Wat kan worden gediagnosticeerd met een diagnostische computer?
- Foutcodes van het brandstofsysteem,
- Foutcodes van het elektrische systeem,
- Problemen met sensoren en elektronica.

Wat te doen als Ford Transit niet start?

1. Controleer de conditie van de accu - controleer de accuspanning, de staat van de polen en kabels.
2. Inspecteer het brandstofsysteem - controleer het brandstofniveau, ontlucht het systeem.
3. Controleer de zekeringen en relais - vergeet niet de kabelbomen te controleren.
4. Koop de nodige onderdelen voor uw bestelwagen op onze website.

FAQ: Ford Transit start niet


Waarom start mijn Ford Transit niet, hoewel de accu opgeladen is?
Als de accu opgeladen is, kan het probleem liggen bij de starter, het elektrische systeem of het brandstofsysteem. Controleer de werking van de starter en zoek naar mogelijke lekken in het brandstofsysteem.
Wat te doen als Ford Transit niet start bij koud weer?
Startproblemen bij koud weer kunnen worden veroorzaakt door defecte gloeibougies. Controleer hun toestand en vervang ze indien nodig. Zorg er bovendien voor dat u een geschikte brandstofmix gebruikt en additieven om brandstofbevriezing te voorkomen.
Wat zijn de symptomen van een defecte immobilizer?
Symptomen van een defecte immobilizer zijn een knipperend immobilizer-lampje op het dashboard, geen motorreactie bij het draaien van de sleutel en immobilizer-gerelateerde fouten op de diagnostische computer. Neem in zo'n geval contact op met een erkend Ford-servicecentrum.

Wist je dat ... ?

Onze andere blog artikelen: